Els embassaments

He passat uns dies de vacances al Sobrarbe, a Boltaña i crec que per primera vegada a la vida m'he adonat del que significa que les aigües d'un embassament neguin un poble. Evidentment, ja sabia que això passava, però (encara no sé perquè) ho païa fàcilment com una cosa anecdòtica ("mira, es veu el campanar en l'embassament de Sau").

Ja sé que literàriament ho ha retratat molta gent. Fa temps vaig llegir "Camí de sirga" i comença amb la caiguda d'una casa... Potser quan ho vaig llegir estava més per la cosa literària que per l'argument, potser no tenia el paisatge en el cap... Potser tot ha coincidit en aquestes vacances, el moment, la lectura adequada, el paisatge...

Un dels primers dies que estàvem a Boltaña vam anar a visitar, sense cap expectativa especial, Jánovas i resulta que, en aquest cas, la cosa és encara, si pot ser-ho, pitjor: el poble no està negat, el van abandonar (desallotjar seria l'expressió més precisa) perquè havien de fer-hi un embassament aprofitant un engorjat que hi ha a tocar del poble i l'embassament no es va arribar a fer mai! Com els simulacres d'afusellament que feien a l'Argentina dels anys setanta. Si l'aigua nega el poble, almenys no el veus, però haver-lo de veure com es destrueix sense poder-hi fer res, ha de ser molt fort.

Parlant amb els senyors que ens van llogar la casa de vacances ens van explicar la història d'aquest projecte d'embassament i d'altres embassaments de la comarca (n'hi ha molts)*.

Si heu visitat l'Ainsa, la manera més fàcil d'arribar-hi és per la carretera del puerto del Pino. L'Ainsa és a la cua de l'embassament de Mediano i el final d'aquesta carretera passa per la seva riba. Doncs bé la història de Mediano** també fa posar els pèls de punta: aprofitant una crescuda del riu (tres dies ininterromputs de pluja), van tancar les comportes de la presa i la gent, que no volia deixar el poble, va haver de deixar-lo a correcuita mentre el poble es negava. Es veu que en el primer projecte de l'embassament, el poble es mantenia (de fet, s'hi van instal·lar els treballadors de la presa).

Crec que miraré de trobar més informació sobre el tema dels embassaments i els pobles negats.






_______________________________________
* La cançó parla de l'embassament "fantasma" de Jánovas. Si mireu el reportatge que he enllaçat a "Jánovas" encara es fa més palesa la incongruència de la situació i la violència dels fets.
** La televisió d'Aragó va fer fa temps aquest programa sobre el tema.

Comentaris

  1. Som a 2019 i Jánovas torna a ser viu.
    http://alacarta.aragontelevision.es/programas/sin-cobertura/cap-8-29092019-2122

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada