Reflexió apressada sobre la consulta del 9N

No sé què ha canviat substancialment entre la consulta no referendària d'abans a la consulta d'ara. Segur que hi ha matisos que se m'escapen perquè no sóc jurista ni politòleg.

Ara, el que sí que ha quedat clar és que els catalans hem proposat tots els camins legals i polítics possibles i plausibles, i que el govern d'Espanya els ha prohibits tots!

Ara som on sembla que tothom sabia que seríem just abans del 9N. Això estava tot previst? Si és així, com diuen alguns entesos, la política catalana ha fet un ple: ha fet palès davant del món que Espanya té molts dèficits democràtics, ha fet dir en veu alta al govern d'Espanya que no volen que votem i els ha posat en un dilema complicat, han de prohibir, o no, una consulta que tothom qualifica com de fireta?

Si la permeten, els catalans podrem expressar la nostra opinió, cosa que sembla que no els fa gràcia. Si la prohibeixen, han de donar algun argument, i no poden acudir al TC. Poden adduir que no ofereix prou garanties democràtiques, però aleshores algú els podrà dir que la convocatòria amb garanties era la que van prohibir abans. Un trist paper.

El 9N, consulta de fireta? Cal menystenir-la així? Si nosaltres mateixos li restem importància, ens animarem a participar-hi? Si no hi ha participació, algú creurà que ens prenem seriosament el procés?, podrem presentar-ne els resultats a la comunitat internacional perquè ens avalin?... Penseu que en els mitjans internacionals, la BBC, en diuen "Catalan leader defies Spain on independence vote". Potser que ens ho creguem una mica. Potser sóc ingenu, però vull pensar que algú hi ha reflexionat abans de proposar aquesta solució. I no crec que hagi estat fàcil, perquè sembla molt un suïcidi polític: el pas següent ha de ser necessàriament unes eleccions (avançades, gairebé segur) plebiscitàries que legitimin (encara més, perquè la resta de vies hauran estat explorades i prohibides, i la comunitat internacional en serà plenament conscient) el Parlament a declarar la independència. I en aquestes eleccions molts líders actuals hi arribaran "Quemados por el sol" (com deia el títol de la pel·lícula de Nikita Mijalkov).

Si votem i ho fem en massa, els polítics sabran amb què compten. Fins ara tot són conjectures i tots pensem que el suport al Sí/Sí serà majoritari, però... Votant és com se saben les coses. I pensant en la votació algú em deia avui "espero que algú hagi pensat en visitar ancians, no ens passi com a Escòcia". Doncs això.

Si votem, i fem que la comunitat internacional ho supervisi, el resultat (no vinculant i tot el que vulguem) tindrà pes. No sé si internacionalment es diferencia gaire el que passa aquí del que va passar a Escòcia (en termes de legitimitat democràtica, vull dir).

Si votem, i guanya el Sí/Sí, els nostres polítics hauran de deixar de pensar en les seves cadires i s'hauran de dedicar a aplanar el camí per fer el que hem decidit que volem. Bé, potser ho faran per assegurar-se noves cadires... És el que té el sistema de partits. Sigui com sigui, la votació haurà de fer caure moltes màscares.

I, com ja ha dit molta gent, caldrà triar amb molta cura el moment en què hem de trencar la legalitat espanyola, perquè només ho podrem fer una vegada i haurà de ser la bona.

Comentaris