La "nova política". Així és com ho veig

M'agrada el concepte nova política. És fàcil d'entendre i fàcil d'identificar. I també és fàcil d'identificar els qui la practiquen (o la lideren).

En primer lloc, sembla que la nova política té com a tret distintiu rebatejar les antigues realitats per a transformar-les en noves. Així, ja no es parla de pactes entre partits sinó que ara tindrem "confluències entre formacions". Pot semblar que és el mateix, però no. Els pactes i els partits són propis de la vella política; en canvi, les confluències i les formacions (suposo que polítiques) són pròpies de la nova política. Potser ho són pel toc femení que comporten. No ho sé.

Els líders de la vella política acostumen a presentar-se com a bons gestors i presenten plans de futur; és a dir, una llista d'iniciatives que emprendran si aconsegueixen la confiança dels electors pensant en el seu bé (dels electors); tot i que, de vegades, els electors no siguem capaços d'adonar-nos que tot això que volen fer és per al nostre bé. El que facin després d'aconseguir la confiança dels electors ja és tota una altra cosa (tant a la vella política com a la nova).

Els líders de la nova política són, més aviat, comunicadors i, com a tal, es preocupen que el seu discurs arribi nítidament als votants. Pot semblar que el contingut del discurs no és important, que l'important és que hi arribi i que contingui alguna mena de "mantra" que sigui fàcilment assimilable, però això, potser, són percepcions meves. Els nous líders es preocupen per la imatge que transmeten (els líders de la vella política s'han empeltat una mica d'aquesta preocupació), tant pel que fa a la seva indumentària, posat i capteniment com pel que fa al seu discurs (to, lloc on el deixen anar i vocabulari).

Com a exemple del que estic dient, penseu en la trobada Garzón-Iglesias dramatitzant la confluència de les "seves" formacions. Cadascú comença a caminar des d'un extrem de la Plaça del Sol (Sol per als moderns, el lloc de les acampades del 15M per als despistats), fins que es troben en el centre de la plaça i es fonen en una abraçada. "Hem decidit…" i la rematada de Pablo: "Como decía Hannibal del Equipo A 'me encanta que los planes salgan bien'". La darrera paraula, la seva. "Los planes" (els seus) s'acompleixen. Sembla que ho hem decidit entre tots dos (a IU en van fer "una consulta"*), però el pla era meu. Ara, com que som moderns, anem a celebrar-ho amb unes birres. No trobareu cap expressió més clara de nova política: simbolisme, frases estudiades, escenografia… Potser el petó Iglesias-Domènech (als llavis just davant del banc popular… Tot improvisat per l'emoció).

Per a reblar el clau, una altra imatge. Els dos líders de les forces recentment "confluïdes" es troben informalment per, suposo, acabar de dibuixar l’horitzó de la seva confluència.


Valoreu la imatge. Així, d'entrada, jo no parlaria de "confluència", parlaria més aviat d'absorció, perquè clarament n'hi ha un que mana, que posturalment domina la trobada (tot i que de manera informal, molt de nova política). I el toc definitiu, sobre el sofà no hi ha un quadre, hi ha un televisor que projecta el que sembla ser un salvapantalles.


Tot molt nou, modern, informal i hiperconnectat.

Si voleu una anàlisi més seriosa sobre polítics (gestualitat, manera de vestir, etc.) busqueu a Twitter @politicaymoda. Molt interessant!

__________________________
* Una consulta a cegues: els votants (pocs, sobre el 28% del cens) no sabien en què acabaria la confluència, quins eren els plans futurs, quin seria el repartiment de forces. De fet, una consulta per poder dir que les bases han opinat, han avalat el que ja estava decidit que es faria.

Comentaris