Comptes clars?


Confesso ja d'entrada que no sóc de números i que, per tant, qualsevol operació que faci moure milions d'euros em sembla sorprenent.Tot i amb això hi ha uns quants principis que em semblava que els tenia prou assentats i ara els veig trontollar. Miro d'explicar-me.

Una tarda, mentre cuinava, vaig ensopegar a la ràdio amb un funcionari d'hisenda (de la hisenda espanyola, esclar) que explicava aparentment sense rubor, almenys no se li notava cap inflexió estranya a la veu, que el 80% de les inspeccions fiscals es fan sobre els petits contribuents, tot i que és clar que el gruix del frau fiscal el fan les grans fortunes. Al mateix temps, xifrava el frau fiscal a Catalunya en 16.000 milions d'euros (curiosament una xifra coincident amb el dèficit fiscal que denuncia reiteradament la Generalitat) i, per reblar el clau, acabava la seva intervenció en la meva ràdio (perquè la vaig tancar ipso facto) dient que una de cada quatre transaccions que es fan a Catalunya es fa en negre.

D'altra banda, crec que va ser a la portada de El Mundo que vaig llegir que la inclusió de la prostitució i altres activitats il·legals, com ara el tràfic de drogues, comportaria un augment del 0,87% en el PIB (uns 9.500 milions d'euros), notícia que glossava Niño Becerra en un programa de televisió comentant que veia aquest anunci com un primer pas cap a la legalització d'aquestes activitats.

Fins aquí les dades.


Ara, l'explicació de la meva sorpresa.

Un funcionari d'hisenda reconeix que hi ha frau fiscal: cap problema, el frau fiscal és la justificació de la seva feina. Però com és que reconeix sense problemes que dedica més esforç a inspeccionar els petits contribuents, quan sap del cert que el gruix del frau no el trobarà en aquestes inspeccions? Ens està dient que la inspecció d'hisenda és un altre forat negre dels presupuestos generales del Estado com l'AVE o les despeses de la casa reial? Reconeix que el seu departament no és capaç de lluitar contra el frau de veritat i es dedica al petit frau com a succedani que justifiqui el seu sou? Què espera descobrir en un segment de població els ingressos del qual consten en una nòmina? D'acord, és més fàcil treballar a partir de les xifres que consten en una nòmina que sobre el valor suposat d'unes terres, unes obres d'art o unes accions, només cal confrontar dades: el que consta a la nòmina com a cobrat i el que ha fet constar l'empresa que paga com a despesa en sou...

Un funcionari d'hisenda xifra el frau fiscal a Catalunya en 16.000 milions d'euros (amb els zeros encara fa més impressió: 16.000.000.000 €). Una de les conviccions que tenia fins ara era que el diner que circula en negre rep aquest qualificatiu perquè no consta enlloc i, per tant, no deixa rastre; dit d'una altra manera, no es pot comptabilitzar. Així doncs, com pot donar-ne una xifra? (Sobre la coincidència "frau fiscal a Catalunya" / "dèficit fiscal" crec que no cal parlar-ne, oi?) Són molts milions! Si, com sospito, la major part de la població de Catalunya només hem vist els bitllets de 1.000 € en fotografia, calen molts pagaments en bitllets petits al comptat per assolir aquesta xifra! Perquè recordem que s'investiga sobre els petits contribuents, les despeses dels quals (entre els que m'incloc) no acostumen a ser gaire significatives; i en cas de ser-ho (quan comprem un cotxe o una casa), acostumen a pagar-ho a crèdit i, per tant, no belluguem bitllets.

Però retornem al tema dels 16.000.000.000 €. Quan era petit, 1.000 bitllets de 1.000 pessetes pesaven un quilo. Penso que els bitllets de 1.000 € no deuen pesar més que els de 1.000 pessetes; així doncs, estem parlant de 16 tones de bitllets! Un camió prou gran ple de bitllets que han hagut de sortir d'algun lloc... i, suposadament, no paren de moure's.

A més, per reblar el clau, assegura que una de cada quatre transaccions es fan en negre (recordo que l'home centra les investigacions en els petits contribuents). Com les compta? En té constància (si en té, no són en negre)? Ho sap i ho permet? No ho sap i ho suposa (no donis una xifra!)? Ha recollit totes les factures de tots els autònoms del país i ha anat casa per casa a veure quines reformes s'hi han fet (és un mètode)? De debò es pot sospitar (sospitar, no; afirmar!) que una de cada quatre transaccions es fan en negre i que això mou 16.000.000.000 €? Això són molts queixals canviats sense factura!

Pel que fa a la notícia de El Mundo... "sant tornem-hi". Ja sabem el que comportarà per al PIB de l'estat el producte de la prostitució, el tràfic de drogues i el contraban! Com que tinc una imaginació fora de mida ja veig el funcionari d'hisenda encarregat de fer aquests càlculs fent ús dels serveis de prostitutes de diverses categories en totes i cadascuna de les comunitats autònomes de l'estat per poder fer la mitjana de preus i, després, multiplicar aquesta xifra per la mitjana de serveis que ofereix diàriament cada prostituta i acabar el seu duríssim treball d'investigació amb una enquesta a peu de carrer per poder tenir un nombre aproximat, però fiable, de professionals del ram.

Sobre el tema de tràfic de drogues ja no sé què dir. No em puc imaginar el funcionari visitant camells amb constància professional perquè, al final del periple, no veig que ningú pugui ser capaç de fer cap mena de càlcul fiable atès l'emboirament mental aconseguit.

I què dir del contraban? Ha preguntat als números de la benemèrita sobre materials intervinguts i operacions fallides? S'ha infiltrat en una xarxa amb un micròfon? Ha estudiat a consciència la pel·lícula El niño i n'ha tret conclusions?






Comentaris