Una visita al MEAM

El Museu Europeu d'Art Modern pertany a la Fundació de les Arts i els Artistes que, tot i el nom, té la web en castellà. El fulletó del museu és una joia de la col·lecció #l'ortografiaésunaselva.

Hi vam anar perquè els nens veiessin les escultures de Llimona ja que hi han organitzat una exposició per celebrar-ne els 150 anys del seu naixement.

Obra de Llimona hi havia més aviat poca i poca cosa d'interès, tot i amb això, vaig veure alguna cosa molt interessant.

Cesar Rodrigo Coella "Original vs copia"
La museïtzació és molt deficient, els cartells amb els noms dels artistes i les obres no es veuen gens bé i, per això, algunes de les obres que vaig fotografiar (no vaig veure cap mena de control a les sales) no us puc dir ni el títol ni l'autor. El paisatge en blanc i negre, vaig "notar" que era rascat...





Paisatge pintat sobre alumini. L'autor ha rascat el pigment
(crec que tinta) amb alguna cosa punxant.

Vaig fotografiar una de les peces que hi havia de Meunier entre les de Llimona (sense cap mena de distinció). "El dictador" em va impressionar molt per la senzillesa i la força que transmet. A primer cop d'ull ja veus que representa al poder separat de la resta del món.

"El dictador"





Les dues peces que no tenen peu, crec recordar que són de Llimona. Hi havia una reproducció del Desconsol, però (potser és pel costum) vista fora del seu entorn, no em va impressionar. També he de dir que, tot i el que digui el fulletó, la seu del museu no està gens adaptada a la seva funció. Moltes de les sales estan sense pintar: no s'ha restaurat la pintura original ni s'ha substituït. En una de les sales, per exemple, hi havia un armari encastat (certament, molt barroc) sense porta. Una senyora gran que també visitava el museu gairebé cau de cap pel desnivell entre les sales que no està indicat de cap manera... Les instal·lacions estaven obscenament a la vista i l'única acció de restauració que salta a la vista és l'escala metàl·lica de l'interior del pati "dissimulada" rere una cortina d'acer (ho destaca el fulletó).


Constantin Meunier "Le débardeur"


 Una cosa interessant: en la paret d'una de les sales hi havia un QRcode que et permetia descarregar una app (per a IOS i Android) que es diu "CloudGuide" amb informació sobre diversos museus d'Europa i, per la part que ens afecta als que vivim a (o a prop de) Barcelona, un recull d'obres de Llimona a la ciutat.






Comentaris